A D-vitamin élettani szerepe

654
HOZZÁSZÓLÁS:

A D-vitaminnak a szervezetben a kalcium- és a foszfátanyagcserében vanD-vitamin szerepe. Elősegíti a bélből történő felszívódásukat, de mivel főképpen a vérben lévő kalciumszint szabályozásában hat, ezért, ha alacsony a szint, a csontokból is segíti a kalcium kiáramlását.

A D-vitamin legfontosabb hatásai

Fő hatásaként tehát inkább a vérben lévő kalcium- és foszfátszint olyan szabályozását tarthatjuk, amely az életműködések, az izom- és mirigytevékenységek fenntartásához szükséges. Ezen túl azonban, ha a táplálékkal megfelelő mértékű a kalciumkínálat és elegendő a foszfát is, akkor a csontképződésben fontos szerepet kap.

Itt ki kell emelnünk azt a tényt, hogy a kalcium – bár döntő mennyisége a csontokban található – alapvető szerepet játszik oldott formában valamennyi sejtünk működésében, így az izmaink összehúzódásában, mirigyeink váladéktermelésében. Szívünket is a kalcium működteti (más elemi anyagok is hozzájárulnak). Tehát nem csak a csontjaink épsége függ a kalcitriol kellő termelésétől, hanem valamennyi szervünk normális működése is.

A kalcitriol zsíroldékony (sőt szteroidszerű) anyag lévén a többi szteroid- és pajzsmirigyhormonokhoz hasonlóan bejut a sejtekbe, majd a célszerv sejtfolyadékában lévő receptorokhoz.  E reeeptor a hormonnal kapcsolódva bekerül a sejtmagba, ahol a genetikus állományra hatva bizonyos gének átírását fokozza vagy gátolja.

Így a kalcitriol a bélhámsejtekben kiváltja a kalciumkötő hordozófehérje termelődését, ezzel segíti a kalcium felszívódását. Ezen túl még direkt hatása is van, így összesen igen lényeges eleme a bélből történő kalciumfelvételnek a kalcitriolellátottság. Valamennyi hatása van a kalcium vizeletből visszaszívódására is, amelynek révén ugyancsak emelkedik a vér (illetve a szérum) kalciumszintje.

Magára a csontképzésre is hat, mégpedig a csontátépülésre. Vagyis hatására a régi struktúrát a csontlebontó sejtek eltávolítják, és a megfelelő szinten lévő szérumkalcium hatására a csont újraformálódása megindulhat.

A kalcitriol bizonyos daganatsejtekre is hat, érett sejtekké történő differenecálódásukat segíti. Így egyes csontvelősejtekre és immunológiai eseményekben szereplő sejtekre van érést segítő hatása.

654
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]