A D-vitamin élettani szerepe

A D-vitaminnak a szervezetben a kalcium- és a foszfátanyagcserében vanD-vitamin szerepe. Elősegíti a bélből történő felszívódásukat, de mivel főképpen a vérben lévő kalciumszint szabályozásában hat, ezért, ha alacsony a szint, a csontokból is segíti a kalcium kiáramlását.

A D-vitamin legfontosabb hatásai

Fő hatásaként tehát inkább a vérben lévő kalcium- és foszfátszint olyan szabályozását tarthatjuk, amely az életműködések, az izom- és mirigytevékenységek fenntartásához szükséges. Ezen túl azonban, ha a táplálékkal megfelelő mértékű a kalciumkínálat és elegendő a foszfát is, akkor a csontképződésben fontos szerepet kap.

Itt ki kell emelnünk azt a tényt, hogy a kalcium – bár döntő mennyisége a csontokban található – alapvető szerepet játszik oldott formában valamennyi sejtünk működésében, így az izmaink összehúzódásában, mirigyeink váladéktermelésében. Szívünket is a kalcium működteti (más elemi anyagok is hozzájárulnak). Tehát nem csak a csontjaink épsége függ a kalcitriol kellő termelésétől, hanem valamennyi szervünk normális működése is.

A kalcitriol zsíroldékony (sőt szteroidszerű) anyag lévén a többi szteroid- és pajzsmirigyhormonokhoz hasonlóan bejut a sejtekbe, majd a célszerv sejtfolyadékában lévő receptorokhoz.  E reeeptor a hormonnal kapcsolódva bekerül a sejtmagba, ahol a genetikus állományra hatva bizonyos gének átírását fokozza vagy gátolja.

Így a kalcitriol a bélhámsejtekben kiváltja a kalciumkötő hordozófehérje termelődését, ezzel segíti a kalcium felszívódását. Ezen túl még direkt hatása is van, így összesen igen lényeges eleme a bélből történő kalciumfelvételnek a kalcitriolellátottság. Valamennyi hatása van a kalcium vizeletből visszaszívódására is, amelynek révén ugyancsak emelkedik a vér (illetve a szérum) kalciumszintje.

Magára a csontképzésre is hat, mégpedig a csontátépülésre. Vagyis hatására a régi struktúrát a csontlebontó sejtek eltávolítják, és a megfelelő szinten lévő szérumkalcium hatására a csont újraformálódása megindulhat.

A kalcitriol bizonyos daganatsejtekre is hat, érett sejtekké történő differenecálódásukat segíti. Így egyes csontvelősejtekre és immunológiai eseményekben szereplő sejtekre van érést segítő hatása.

loading...

    Kérjük mondja el véleményét!

    Az email címet nem tesszük közzé!