Amit tudnia kell a D-vitamin túladagolásáról

Ez a D-hipervitaminózis. Mivel zsírban oldódó pro-hormonról van szó, ezért nehéz d-vitamin3túladagolni. Felhalmozódik ugyan, de nem a májban, hanem a zsírszövetben és onnan a szükségletnek megfelelő a kiáramlása és kalcitriollá feldolgozása.

De azért hosszan és óriási mennyiségben – amely a szükségletet többszörösen meghaladja – történő szedése már következményekkel jár, főleg az erre jóval érzékenyebb csecsemőkön, kisgyermekeken. Felnőtteken a tartós nagy adagban történő [naponta mintegy 60 000 Egység, vagy másképpen 1500 pg (mikrogramm) = 1,5 mg (milligramm)] fogyasztás mérgezéshez vezet.

Mik a D-vitamin túladagolásának jellemzői?

A túladagolás tünetei:

  • gyengeség,
  • fáradtság,
  • fejfájás,
  • hányinger,
  • hányás,
  • hasmenés.

A vérben emelkedett kalciumértékek észlelhetők, a vizeletben a kalcium ürítése megnő, ennek következtében nemcsak vesekövek alakulhatnak ki, de maga a vese is elmeszesedik és a folyamat végül is veseelégtelenséghez vezet.

A többi lágyszövetekben is lerakódik a kalcium. Gyermekekben a test növekedése tartósan leáll. Ha terhes nőn alakul ki, akkor a magzatában a mellékpajzsmirigy fejlődése nem következik be. (Ennek okozója a magas vérkalciumszint, amely a negatív visszacsatolással gátolja a mellékpajzsmirigy kifejlődését, vagy a már kialakult mellékpajzsmirigy sorvadását idézi elő.)

Ha bekövetkezik a mérgezés D-vitaminnal, akkor bőséges folyadék itatása, a vitamin azonnali kihagyása, a kalciumtartalmú ételek elhagyása, orvosi kivizsgálás és gyógyszeres kezelés (szteroidhormonnal) szükséges.

loading...

    Kérjük mondja el véleményét!

    Az email címet nem tesszük közzé!