Hogyan szívódik fel és hasznosul szervezetünkben a D-vitamin?

623
HOZZÁSZÓLÁS:

A napi táplálékkal a szervezetbe jutott D-vitamin és a többi zsírban oldódó anyag semmilyen átalakuláson nem megy keresztül a gyomorban. A duodénum szintjén – pontosabban a vékonybél leghosszabb szakaszát jelentő jejunumban – nagyon kis mennyiségű epesók jelenléte szükséges ahhoz, hogy a bélfalon át felszívódhasson.dvitamin2

Hogyan hasznosul szervezetünkben a D-vitamin?

Elég gyorsan felszívódva a vékonybél nyálkahártyáján keresztül a D-vitamin a limfatikus rendszerbe kerül, ahol szabadon kering mintegy húsz órán át; azonban a D-vitamin egy része kelát formában, majd telített vagy egyszeresen telítetlen zsírsavak hatására észterifikált formában található meg.

Ahhoz, hogy a vérszérumban ugyanolyan szabadon keringjen, mint a limfatikus folyadékban, a D-vitaminnak egy szállító fehérjéhez kell kötődnie, amely kissé módosítja térszerkezetét, és így metabolittá átalakul. Ez a metabolit a vérben egy alfa-globulinhoz kapcsolódva újból kering a vérben, és egy újabb kémiai átalakuláson megy át ezúttal a vesében, annak tubuláris sejtjeiben, míg végül aktív kolekalciferollá alakul. Ez utóbbi átalakulásnak köszönhető a kalcium bélfalon át történő felszívódása, és hogy koncentrációja megegyezzen a foszforéval.

Az emberi szervezetben a D-vitamin raktározása elsősorban a májban történik, de megtalálható az izmokban és a zsírszövetben is. A májsejtekbe történő beépülés egy enzimrendszer segítségével történik, amely egyes gyógyszerek, mint az epilepszia elleni vagy barbiturát-készítmények hatására a D-vitamint inaktiválja.

A D-vitamin élettartama egészen lebomlásig és kiürüléséig a széklettel és vizelettel, mintegy hét – tizennégy napig tart attól függően, hogy milyen metabolit formájában volt raktározva a szervezetben.

Bármilyen eltérő sajátságai is legyenek a táplálékkal bevitt D2-vitaminnak vagy a bőrben keletkező D3-vitaminnak, az őket a szervezetben szállító fehérjék nem különböztetik meg a két alcsoportot, a kolekalciferol-molekula májban és vesében történő folyamatos átalakulásai miatt.

Tíz-tizenkét óra telik el a D-vitamin felszívódása és a vérben lévő kalcium koncentrációjának emelkedése között. A májban lezajló és hat órát igénylő első átalakulás után a második átalakulás a vesében megy végbe, és szintén ennyi időt igényel; az ekkor keletkező – igazi metabolit – egy kicsit úgy viselkedik, mint egy, a mellékvesék által termelt, szteroid hormon. A parathormonnal harmonikusan hatva a foszfor-kalcium anyagcserének szabályozását végzi és megkönnyíti a kalcium felszívódását a vékonybélben.

A D-vitamin felszívódása a vékonybélben azokban a sejtekben történik, amelyek a táplálékból származó kalciumot is felveszik, ahol a kolekalciferol metabolitja egy specifikus citoplazmatikus fehérjével kelátot alkot, és e sejtek kromatin receptoraira kötődve úgy tűnik, hogy egy messenger RNS és egy, a kalciumot a csontokba szállító, fehérje kialakulását idézi elő.

Így a D-vitamin a vér kalcium tartalmának élettani koncentrációját három lépésen keresztül valósítja meg, amelyek majdnem teljesen megegyeznek a foszfátionokéval a vérben. Másrészről a vér foszforkoncentrációjának csökkenését, majd közvetlenül ezután a vér dehidro-kortikoszterol tartalmának a növekedését figyelhetjük meg, amely a vér normálisnál nagyobb kalciumtartalmát, és következésképpen a fokozott kalciumürítést vonja maga után az elkövetkező órákban.

Élettani szempontból a D-vitamin tehát elősegíti a kalcium és ehhez kapcsolódóan a foszfátok felszívódását a vékonybélben, és lehetővé teszi ezek szállítását az éppen növekedésben lévő csontszöveti receptorokhoz – szükség esetén.

A vérplazma kalcium- és foszforkoncentrációjának szabályozása a D-vitamin és a parathormon hatására történik. De amikor a parathormon túl nagy mennyiségben termelődik, a csontszövet elmésztelenedési folyamatát idézi elő azáltal, hogy a csontfaló sejtek termelődése felülmúlja a csontképző sejtekét. Ez a hiperkalcémia azonnal elindítja kalcium és a foszfátok vesén át ürítését, ami néha a csontváz demineralizálódásához vezet.

623
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]