Ismerje meg a csontritkulás és a D-vitamin kapcsolatát

627
HOZZÁSZÓLÁS:

Alapvetően leginkább kalciumból szükséges későbbi életkorban – amikor a tej- (anyatej-) fogyaszcsontritkulas-01tás csökken -, illetve felnőttekben a szükségletet kielégíteni, általában napi 1 gramm kalcium felszívódásának elősegítésére érdemes napi mintegy 400 E (10 pg) D-vitamint is rendelni (az újabb ajánlások szerint 800 E, vagyis 20 pg).

A csontoknak szüksége van D-vitaminra

Manapság a leggyakoribb időskori betegségként tartjuk számon a csontritkulást vagy oszteoporózist, amely betegségben a csontok kalciumtartalma csökken, főként a csigolyákon és a csöves csontokon, míg a lapos csontokon kevésbé.

A D-vitamin-hiány okozta betegség neve angolkór vagy latinosan oszteomaláeia. Kimutatható, hogy időskorban a legtöbbször kevert betegséggel állunk szembe, vagyis az oszteomaláeia keveredik az oszteoporózissal, az angolkór a csontritkulással.

Gyakori a csigolya, a medence, a combnyak és az alkarcsont törése. E betegségben a megelőzés igen fontos. Ebben jelenleg a kis mermyiségben naponta adott D-vitaminnak is szerepet tulajdonítunk a rendszeres napi kalciumfelvétel mellett.

A jelenlegi ajánlás szerint az étrend tartalmazzon megfelelő mennyiségű kalciumot (ez naponta mintegy 1000-1500 mg; jelentős koncentrációban a tejben és egyes tejtermékben van jelen). A megfelelő D-vitamin-bevitelt (400 E naponta a szokásos élelmiszerben lévő vitaminon túl) is biztosítanunk kell.

Ha a beteg súlyos vesebajban is szenved és művese-kezelésben részesül, akkor lehet adni D-vitamin-származékot. Egyébként a származékok már hormormak tekinthetők, ezért ép vese mellett nem tanácsos adni. Értelmetlen drága szert adni, ha az olcsó is ugyanazt tudja, vagy még előnyösebb is.

Mivel a D-vitamin lassan ürül ki a szervezetből, ezért nem fontos naponta bevenni az ajánlott adagot, lehetséges és kényelmesebb pl. a napi mintegy 400 E (10 pg) helyett hetenként 3000 E-et, vagy hetenként két-háromszor mintegy 1000-1000 egységet fogyasztani. Télen kicsit többet, nyáron kevesebbet. Toxikus szintet csak az ismertetett ajánlások 5-10-szeresének bevételével lehet elérni, azt is csak hosszú hónapok alatt.

A változókorban is ügyelni kell a D-vitamin bevitelére

A kalcium felszívódásához megfelelő mennyiségű kalciumbevitel szükséges, a felszívódás elősegítése D-vitaminnal és végül a szervezetbe bekerült kalcium csontokba történő felvétele. A felvételben igen tekintélyes szerepet játszanak a nemi hormonok, férfiakon a tesztoszteronfélék és nőkben az ösztrogén hatásúak.

Mivel változókorban (menopauzában) ezek a hormonok a nőkben már nem termelődnek, ezért napjainkban a csontritkulás kezelésében alapvetőnek tartják a hormonpótló kezelést, a kalcium- és a D-vitamin-kezelést.

Súlyos csontritkulásban vannak egyéb lehetőségek is. Mindenképpen meg kell előzni -vagy ha már kialakult, akkor gyógyítani kell, mert a csontritkulás következménye a csonttörés és ennek igen gyakori a végzetes szövődménye (pl. fekvő betegek tüdőembóliája).

627
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]