Ismerje meg a D-vitamint közelebbről

675
HOZZÁSZÓLÁS:

A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Sok szempontból emlékeztet az A-vitaminra, a többi között abban is, hogy számos elővitaminnal rendelkezik, sőt az élelmiszerekD-vitaminben előforduló formák is mind elővitaminok, és csupán a szervezetben alakulnak át aktív vitaminná.

A D-vitaminok (többes számban használjuk, mivel az elővitaminokat és az aktív formát egyaránt D-vitaminnak nevezzük) tulajdonképpen kémiailag a szteroidok csoportjába tartoznak. Ez a vegyületcsoport a növény- és állatvilágban egyaránt elterjedt, közéjük soroljuk a szterineket, az epesavakat, a szteroidhormonokat és egyes szaponinokat. A gyógyszerként mesterségesen előállított és a szervezetben hatásossá váló D2-vitamin a növényi eredetű ergoszterinből ibolyántúli sugarak hatására képződik. Az ember számára természetes Dg-vitamin kolekalciferol) napozáskor szintén ibolyántúli sugarak hatására keletkezik a bőrben.

Milyen hatási vannak?

A nemzetközi egységekben kifejezett D-vitamin-aktivitást újabban tömegegységekben fejezik ki. Így 40 NE D-vitamin-aktivitás eléréséhez elegendő a testszövetben előforduló Da-vitamin 1 mikrogrammja. A D-vitaminok hatása már régóta ismert, és ez nem más, mint az emberi szervezet kalcium- és foszfor anyagcseréjének szabályozása.

Hiányában a gyermekeknél a csontok deformálódnak, rachitisz (angolkór) lép fel.

A D-vitamin-igény kielégítése ezért különösen fontos olyan egyéneknél, ahol a csontozat kifejlődése folyamatban van, így a gyermekeknél, valamint a terhes és a szoptató anyáknál. Mivel az átlagos felnőtt ember a napozással, illetve a napi táplálékkal könnyedén fedezi az igényét, csak az előbb felsoroltak részére határozták meg a szükséges értéket (10 mikrogramm Da-vitamin naponta). A legtöbb, élettanilag aktív D-vitamin-forma zsíroldékony, ebből a szempontból is hasonlít az A-vitaminhoz.

Ennek ellentmondani látszik az a tény, hogy az anyatejben kevés ugyan a D-vitamin, az anyatejjel táplált csecsemők mégsem kapnak angolkórt. Ezt az ellentmondást eddig még nem sikerült feloldani, de valószínű, hogy az anyatejben és más élelmiszerekben a D-vitaminnak egy vízoldható, eddig ismeretlen formája is előfordul.

Milyen forrási vannak?

Jóllehet a D-vitamin előanyagai – a szteroidok – mind a növény-, mind az állatvilágban előfordulnak, az ember számára hatásos vitamin-formákat sokáig csak az állati eredetű élelmiszerekben vélték megtalálni. Így a napfényen kívül a legjobb D-vitamin-forrása csukamájolaj, a halak, a tojás, a máj, a vaj és a margarin. ű

Az utóbbi időben figyeltek fel arra a kutatók, hogy egyes növényi élelmiszerekben is jelentős mértékben fordul elő D-vitamin. Elsősorban a gombák azok, amelyek jelentős D-vitamin forrásoknak tekinthetők.

675
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]