Ismerje meg a D-vitamint, vagyis a nap vitaminját közelebbről

579
HOZZÁSZÓLÁS:

D-vitaminnak nevezünk egy csoport viasszerű vegyületet, melyek kémiai előanyagait a test koleszterinből állítja elő, és csak napfény hatására (ultraviola sugárzás) alakítja át őket aktív formájukká. Az emberi szervezetben főként két D-vitamin-forma fordul elő; az ergokalciferol (D2) és a kolekalciferol (D3). Mindkét vegyület ugyanazt a jellemző D-vítamin-hatást mutatja.dvitamin

Az UV-fény sokkal fontosabb D-vitamin-forrás, mint az élelmiszerek. A tulajdonképpeni vitamin valójában viszonylag ritka a természetben. Elöanyagai (provitaminok) ezzel szemben sokkal gyakoribbak, UV-fény hatására belőlük képződik a vitamin.

Élettani hatása

A D-vitamin szervezetünkben a csontok és a fogak szilárdságát biztosító kalcium és foszfor egyensúlyát szabályozza. Merev szerkezetük ellenére testünk igényei szerint a csontok folyamatosan fel- és átépülnek. Ehhez kalciumot és foszfort kell felvenni a bélrendszerből, amit a D-vitamin irányít. Egyidejűleg fokozza ezen ásványi anyagok beépülését a csontokba és a fogakba, valamint megakadályozza, hogy a vese kiszűrje a kalciumot a vérből, ami így elveszne szervezetünk számára.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?  

Ha napi 10 perc napsugárzás éri arcunkat és karunkat, az kielégítő. Mivel ez a mi északi szélességi fokunkon és természetellenes, UV-fényt kiszűrő ablaküveg mögötti életmódunkkal nem garantált, ezért a DGE felnőtteknek megelőzésképpen napi 5 mg vitaminbevitelt javasol (65 év felettieknek napi 10 mg-t). Minden zsíroldékony vitaminhoz hasonlóan a D-vitamin sem választódik ki túlzott bevitel esetén, tehát a túladagolás, például vitaminkészítményekkel, könnyen lehetséges. A túl sok napsugárzás nem okoz túladagolást, a túlzásba vitt napozás viszont a bőrrák miatt nem javallott.

Milyen tünetei vannak a D-vitamin hiányának?

A tipikus D-vitamin-hiánybetegség az angolkór, emiatt a D-vitamint angolkórellenes vitaminnak is nevezik. Az ezzel együtt járó csontelmésztelenedés gyermekeknél olyan maradandó károsodásokhoz vezet, mint a koponya és a gerincoszlop eldeformálódása, o-, illetve x-lábúság, állkapocstorzulás, foghíjasság és foltos fogzománc.

Felnőtteknél a D-vitamin-hiány izomgyengeséggel és a fertőzések iránti fogékonyság növekedésével kezdődik. A növekvő hiányt itt is csontpuhulás követi, amit felnőtteknél csontlágyulásnak (oszteomalacia) neveznek.

A nem megfelelő ellátottságnál (első helyen áll a túl kevés napfény) különböző tünetek jelentkezhetnek: nagyon ritkán gyomor- és bélpanaszok vagy általános zsíremésztési zavar az epehólyag vagy a hasnyálmirigy megbetegedése miatt. Mivel idősebb embereknél csökken a D-vitamin-termelés a bőrben, ezért a 8-as faktorúnál erősebb napfényvédőszerek állandó használata nem javasolt. Sajnos ugyanaz a sugárzás felelős a ráncokért és bőrrákért, valamint a D-vitamin-termelésért is.

Orvosi hatása

D-vitamint akkor írnak fel, ha szervezetünk nem állítja elő kielégítő mennyiségben, például máj- és vesemegbetegedés következtében, angolkór megelőzéseként és jelentős többletszükséglet (terhesség és szoptatás) esetén. Megakadályozza a csontritkulást (oszteoporózis), amely főként nők betegsége a változó kor után. Ez a fokozott csonttörékenység az oka a kisebb elesések utáni csípő- és combnyaktöréseknek.

Túladagolásának tünetei

Túladagolásakor gyengeség, rosszullét hányással, hasmenés, mészlerakódások a szervekben, súlyos esetben vesekárosodás is felléphet.

>>> Tipp              

Mivel a napfény fokozza a D-vitamin-képződést bőrünkben, ezért rendszeresen mozogjunk sokat a friss levegőn. A normál ablaküveg nem engedi át az UV-fényt. Idősebbek kora reggel vagy késő délután élvezzék a napsütést, ekkor a sugárzás nem olyan veszélyes.

Fontos: A D-vitamin-tabletták ellenőrizetlen szedése veszélyes, mert testünk nem képes kiválasztani a felesleget ebből a zsíroldékony vitaminból. Ez főleg a magas koleszterinszintű idős embereket érinti, mivel a koleszterin a D-vitamin előanyaga.

579
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]