Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

652
HOZZÁSZÓLÁS:

Táplálkozási szempontból a halmájolajak a legjobb forrásai a D-vitaminnak, a legnagyobb koncentrációban a laposhal mája tartalmazza: hárommillió NE (Nemzetközi Egység), míg a tőkehal májában csak tizenöt-húszezer NE található.dvitamin1

A kevésbé ismert tonhalmáj háromszázezer-négyszázezer NE-t tartalmaz. A tehéntej két-háromszor gazdagabb D-vitaminban, mint a női tej, ezért igen ajánlott a szoptatás ideje alatt is, de főleg az elválasztásnál a csecsemőknek megfelelő mennyiségű tejterméket adni, és nem szabad vakon hallgatni arra a vegetáriánus véleményre, amely szerint a tej teljes elhagyása és zöldséglevekkel való helyettesítése ajánlott.

A bőr barnulása a mély kötőszövetekben lévő D3-vitamin ultraibolya fény hatására történő átalakulására történik meg napozáskor. De vigyázni kell a napfény infravörös sugarainak hatására, amelyek a szó szoros értelmében „megfőzik” a kötőszövetet, és ez a felelős a „napszúrásért” is, a kötőszöveti sérülések miatt lerontva a D3-vitamin szintézisének jótékony hatását a bőrben.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

A napi szükséglet D-vitaminból szintén különböző a kor, a nem, az éghajlat és az egyedi sajátságok szerint, a táplálékkal történő bevitelnek többé-kevésbé ellensúlyoznia kellene az esetleges napfényhiányt; és ez fordítva is igaz: a bevitt kolekalciferol mennyiségét csökkenteni kéne, ha az adott személy optimális napfényviszonyok között él. Felnőtteknél az átlagos napi D-vitamin-szükséglet 0,025 mg.

Csecsemőknél, főleg koraszülötteknél, a D-vitamin-igény megnövekedik annyira, mintha felnőttről lenne szó. Egyaránt fontos a kalcium bevitele is, ezért figyelhető meg, hogy az anyatejjel táplált koraszülött sokkal gyorsabban éri el az optimális növekedési görbét, mint tápszeren élő társai, nem számítva az anyatejben lévő ellenanyagokat.

Hat hónapos kortól tizennyolc hónapos korig, amikor a legerőteljesebb a csontrendszer növekedése, a gyerekeket fokozatosan – és rendszeresen – napoztatni kellene. Kísérletesen két, harmincfős hét hónapos korú, gyerekcsoportot többször pár percig napoztattak; az első csoporton csak fürdőnadrág volt, a második csoport gyerekei rugdalódzót viseltek, amelyen a fürdőnadrág helyét kivágták, és ez a rész meztelen volt. Az eredmény meglepő volt a kísérletet végző orvosok számára, mivel a második gyerekcsoporthoz tartozó csecsemők kötötték meg jobban a kalciumot, és növekedett gyorsabban az első csoport tagjaihoz képest. Ez azt bizonyítja, hogy nem a napfénynek kitett testfelület nagysága a fontos, hanem bizonyos szterolok és melanoblasztok koncentrációja képviseli az angolkór ellenes anyagokat.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a sötétebb bőrű csecsemők – és ez érvényes a felnőttekre is, csak kisebb mértékben – hajlamosabbak az angolkórra, mint a világos bőrűek, amikor olyan területen élnek, ahol kevés a napsütés, mivel a bőr pigmentációját okozó melanoblasztok az ultraibolya sugárzás behatolását és a szterolok általi átalakulását lassító fényszűrő rétegként hatnak a bőrben.

Olyan országokban, ahol sok a napsütés, szintén megtalálható az angolkór, amikor a fiatal gyerekek városi környezetben élve nincsenek eleget kint a szabadban. Természetesen az ősszel született gyerekek jobban ki vannak téve a fiatal gyerekkori növekedési zavaroknak, mint azok, akik tavasszal születtek, és maximálisan kihasználják a napfény jótékony hatását. Bizonyos etnikumok vallási hiedelmei megtiltják a szülőknek, hogy gyermekeiket életük első évében kivigyék a szabadba, így szinte predesztinálják őket a D-avitaminózissal járó zavarokra.

652
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]