Miért létfontosságú számunkra a D-vitamin?

618
HOZZÁSZÓLÁS:

D-vitamin-hiány létezett sok millió évvel ezelőtt is. A legelső orvosi leírása a betegségnek, amelyet angolkórnak nevezünk, 1655-ből származik. A betegséget már a 18. században csukamájolajjal kezelték Angliában, és a 19. század elején felismerték, hogy a szabadban a napos területeken való tartózkodás is gyógyít. A 20. század első felében sikerült izolálni a csukamájolajból a betegséget gyógyító aktív D-vitamin8hatóanyagot, amelyet – tévedésből -D-vitaminnak neveztek el, pedig az valójában egy szteroid hormon.

Honnan juthatunk hozzá?

A fentiekből lehet sejteni, hogy a D-vitamin táplálékokkal, készen kerülhet a szervezetbe, illetve ott keletkezhet napfény, ultraibolya sugárzás hatására. Egészséges felnőtt emberek szervezetében elegendő D-vitamin keletkezik, ha heti két-három alkalommal 10-15 percet szabad levegőn töltenek el, napos időben.

Időseknél ez a folyamat lassabban megy végbe, ezért számukra naponta legalább 30 perc javasolt. A tengeri halak és a máj a legjobb D-vitamin-forrás, de van a tojásban, tejben, tejtermékekben, a vajban is, természetesen a vaj helyettesítésére szolgáló margarinban is. Az északi országokban, ahol a napfényes órák száma kevés, D-vitamin-pótlásra lehet szükség. A szervezet igényének kielégítésében a napsugárzás jelentős, a táplálkozás kisebb mértékben játszik szerepet.

Milyen létfontosságú feladatai vannak?

A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. Hiánya esetén csontfejlődési zavar, a csontok és a fogak szabálytalan formájú kialakulása, csontlágyulás keletkezik. Társul a képhez az izomrángások és görcsös állapotok kifejlődése.

Túlzottan nagy mennyiségű D-vitamin bevitele a vesében, az erekben és a szívben kalcium-lerakódást idéz elő. A csontok törékennyé válnak, a vérnyomás és a vérkoleszterin szintjének emelkedése következhet be. A túlzott és rendszeres csukamájolaj-fogyasztás is D-vitamin-túladagoláshoz vezethet.

D-vitamin-tartalmú készítmények csak orvosi ajánlásra – előírás szerint – szedhetők, elsősorban csecsemőknek és gyermekeknek lehet szükségük kiegészítésre. Mivel a túladagolásra különösen érzékenyek, ezért nagyon fontos az orvosi ellenőrzés D-vitamin szedése idején.

618
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]