Miért nem tekinthető teljesen vitaminnak a D-vitamin?

585
HOZZÁSZÓLÁS:

A D-vitamin hagyományosan a vitaminokhoz tartozik, de két okból sem illik egészen ezek közé:d-vitamin6

  1. A szervezetben mindenütt fellelhető koleszterin a bőrben ultraibolya sugárzás hatására némi kémiai változást szenved, az egyik gyűrűje felnyílik és végül is külső vitaminforrás nélkül is kialakul a biológiai hatóanyag. Tehát a trópusokon nincs szükség kívülről felvett D-vitaminra, csak ott van, ahol a bőr ultraibolya sugárzásnak ritkán, kis ideig van kitéve.
  2. A D-vitamin, amely akár kívülről került be a szervezetbe, akár a bőrben alakult át, a szervezetben további kémiai átalakulást szenved, nevezetesen a májon áthaladva a 25-ös pozícióban hidroxilálódik szinte azonnal és teljes mértékben, majd a vese, attól függően, hogy a kalciumháztartásban mennyire van rá szükség, az l-es helyen újabb hidroxilcsoportot tesz hozzá, így végül is kialakul az aktív, a kalciumháztartást szabályozó hormon. [Hidroxílálódás alatt az értendő, hogy a szénmolekulához az eddigi, általában hidrogén- (H) molekula kapcsolódása helyett hidrogén- (H) és oxigén- (O) molekulából álló hidroxilgyök (OH) fog kapcsolódni. Ez a hidrogénnél reakcióképesebb és alkoholos, illetve bázikus hatást kifejtő tulajdonsággal látja el a vegyületet.]

A D-vitamin felfedezése előtt az angolkór gyakori jelenség volt a városi gyermekek között. 1924-ben történt a vitamin felfedezése, valamint az is akkortájt derült ki, hogy a napfény, a napozás sokat segít az angolkór megszüntetésében.

Kétféle vitaminhatású szteroid (koleszterinszármazék) anyagot találtak, a kolekaleiferolt, amelyet ma D1-vitaminnak nevezünk és a gombákban, illetve élesztőben található D2-vitamint, amely egyszerű kémiai átalakulással D3-má lesz.

Maga a D- (D3-) vitamin történeti elnevezés, minden antirachitiszes (vagyis angolkórral szemben ható) anyagra vonatkozik. Tehát ma a D3-vitamint tekintjük a valódi D-vitaminnak, pontosabban ezt tekintjük a kalcium anyagcsere-hormon kiindulási anyagának, vagyis prohormonnak (olyan anyagnak, amelyből a szervezet képes a szükségletének megfelelően hormont előállítani).

585
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]